maandag, december 20, 2004

Gluhwein in Hamburg

Vorige week naar Hamburg geweest en nog wel met het vliegtuig! Behoorlijk decadent, maar leuk om binnen een uur vanaf Rotterdam in Hamburg te zijn. Dit reisje werd mij (en 13 andere journalisten) aangeboden door Rotterdam Airport. Deze jaarlijkse kerst-pers-reis is inmiddels een traditie waarvan ik dit jaar voor het eerst deel uitmaakte. Kun je zoiets nu wel aannemen als journalist zijnde? Tja, daar heb ik even over nagedacht. Maar ik beschouw dit als een krent uit de pap in de laatste weken van het bestaan van Stads Radio Rotterdam.

Hamburg is een mooie, chique stad. Dat geldt tenminste voor het gedeelte waar wij geweest zijn. Tijdens een rondvaart over een groot meer met water uit de Elbe bleken uitsluitend grote villa’s de wal te verfraaien. Ook de winkelstraten bestonden uit dure modezaken.
’s Middags na een uitgebreide lunch, waarbij wij omringd waren door rijke bejaarden die liever hun uurtjes doorbrachten in het mooie restaurant dan achter de geraniums, bezochten wij een kerstmarkt. Een van de vele, want om iedere straathoek begint een nieuwe. Wat een verschil met die trieste zes standjes die wij hier als kerstmarkt bestempelen!
De kerstmarkten in Hamburg zijn afgezet met enorme kerstbomen waarin duizenden lampjes flikkeren, bij iedere ingang staat een levensgrote kerststal en de mensen lopen er rond met een glimlach op hun gezicht alsof zij er echt zin in hebben. Ook heb ik in Nederland nog nooit een kraampje gezien waar gepofte kastanjes werden verkocht. Niet te eten overigens, maar het draagt wel bij aan de sfeer. Een van mijn reisgenoten, Ali van de Zeeuwse Courant, wilde voor haar redactieleden iets lekkers meenemen. Bij een zeer authentiek uitziend kraampje lag de lekkerste chocolade uitgestald. Op haar beste Duits vertelde zij de jongen dat zij 2 zakjes wilde hebben. “Oh, jullie zijn Nederlanders”, klonk het ineens met een Brabants accent uit zijn mond. Ja, inderdaad. “Nou, dat praat wel wat makkelijker hè.” Hij vertelde dat hij in de zomer op kermissen in Nederland staat, maar dat hij in de winter op de kerstmarkten in het buitenland te vinden is. Beetje ontnuchterend om te merken dat Nederlanders ook overal te vinden zijn. “Alsjeblieft, twee zakjes bonbons, dat is dan 13 euro. Veul plezier nog!”

3 reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Dat is toch geen journalistieke attitude, Marian? Tsk tsk. Huub Evers draait zich om op zijn bureaustoel.

11:52 p.m.  
Anonymous Anoniem zei...

Oh ja, dit was Henk-Jan.

God, wat is dit irritant.

11:53 p.m.  
Anonymous Anoniem zei...

En dit was ook weer Henk-Jan.

Voortaan als er geen afzender vermeld staat, mag je wat mij betreft aannemen dat ik weer aan het klagen was, okay?

11:54 p.m.  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage